test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Monday, 30 March 2015

Beli camera cover dan memory card di AliExpress

hello semua .... happy monday ....

dulu dulu time sekolah, mrs pip ada tagline tentang hari Isnin ...

I HATE MONDAYS

mcm tu lah, every monday memang rasa malas nak datang sekolah ... why the becoz? mrs pip malas sangattttt mau attend perhimpunan setiap isnin pagi ... penat tau berdiri jadi 'pegawai polis' *pengawas sekolah*, ngee .... lepas perhimpunan, kena check student pula kalau kalau ada yang langgar disiplin sekolah ... hurmmmm

tapi tu semua dah tinggal kenangan kan ... now mrs pip pun dah jadi mak mak ... lepas ni agak agaknya my little armies ni pun sama mcm mrs pip malas nak gi sekolah every monday tak? harap tak ...

hari tu mrs pip ada buat entry mrs pip beli camera di LAZADA kan, klik sini ... tapi kamera tu sekadar kamera jerr tanpa camera cover and memory card .. so, kalau dua benda ni tak da memang tak BEST kan ...

so, mrs pip google google lah cari di mana online shopping yang best untuk dapat camera cover yang awesome dan memory card yang cun pada harga yang berpatutan .... end up, mrs pip beli di ALIEXPRESS,  ... reason beli di ALIEXPRESS ialah harga mmg murah plus free shipping dan ada buyer protection ...

buyer protection ni penting untuk ensure hak kita sebagai pengguna dilindungi ... jom tengok cover camera yg mrs pip purchase di ALIEXPRESS dan juga itewwww memory card ...


ni lah cover camera yg awesome itewww

harga : USD10.97 --- MURAH KAN! free shipping tau



ni pula memory card jenama TRANSCEND
mrs pip beli 32GB CLASS 10 UHS-I 

harga: USD20.88 --- MURAH KAN! free shipping tau 


pakej ni didatangkan berserta
1 x microSDHC card
1 x SD card adaptor
1 x SD plastic box
1 x micro sd card reader
1 x touch pen (stylus pen) 
ni stylus pen mrs dah try dengan samsung tablet before my samsung condemn recently, mmg boleh guna dan very smooth ...

so semua, kalau nak cari barang yg awesome d\pada harga yang murah, cuba lah shopping di ALIEXPRESS mcm mrs pip, hehe ...

cheers! 

Sunday, 29 March 2015

Resepi Homemade Aiskrim Coklat Berkeju

hello semua ... beautiful sunday ni ... mrs pip harap everyone ada a very good weekend ...

so hari ni, mrs pip wanna share resepi mrs pip ... ni resepi yang sangat mudah dibuat, lagi best cuaca memang panas nowadays, so memang sedaplah kan kalau dapat makan aiskrim yang yummy and sejuk sejuk masuk tekak ...

homemade aiskrim coklat berkeju

ni aiskrim very the homemade hokey ... takkan dapat di mana-mana kedai atau restoran ... lagi best aiskrim ni takkan cair walaupun setakat masuk kat dalam peti sejuk bahagian bawah , no need to put in the freezer or chiller ...

untuk buat aiskrim ni, mudah sahaja ....

Bahagian A : buat dasar ais krim ( ni pilihan, kalau nak buat boleh, tak buat pun boleh)

p/s: mrs pip ada ambil gambar guna samsung tablet, but samsung tablet tu tetiba unable to charge, so gambar tu unable to attach yer kengkawan since tablet ON switch malfuncion  ...  

bahan-bahan dan cara membuat :-

200 gram biskut marie yang dihancurkan
150 gram planta yang dicairkan

- balutkan lapisan dalam loyang (saiz 26cm) menggunakan aluminum foil
- campurkan biskut marie dan planta, gaulkan hingga sebati dan masukkan ke dasar loyang. 
- tekan campuran tadi hingga padat, dan sejukkan di dalam peti ais

Bahagian B: untuk buat ais krim 

bahan-bahan dan cara membuat :-

- 350 gram coklat masakan yang dicairkan secara double boiling
- 500 gram cream cheese (mrs pip guna jenama tatura)
- 300 gram krimer manis (mrs pip guna susu cap junjung)
- 450 ml whipping cream
- 1 1/2 teaspoon gelatin yang dicairkan di dalam 150 ml air suam

- pukul cream cheese hingga lembut
- masukkan coklat masakan yang sudah dicairkan
- pukul hingga sebati
- masukkan krimer manis dan diikuti whipping cream dan kacau hingga sebati
- kemudian, masukkan gelatin yang sudah dicairkan
- tuang campuran ke dalam loyang yang sudah disediakan dasarnya terlebih dahulu tadi (seperti dalam bahagian A)
- masukkan ke dalam peti sejuk, dan biarkan semalaman

p/s: mrs pip suka jer ais krim yang ada dasar biskut di bawah ni, cos bila makan nnt, ada rasa rangup rangup dan masin masin sedikit, memang awesome! tapi kalau tak buat dasar pun tak apa, just buat ais krim tu jer pun boleh ....


macam ni lah rupa ais krim yang dah siap disejukkan, bolehlah tambah aneka hiasan untuk dimakan bersama aiskrim ni ...

mcm mrs pip, mrs pip tambah a few pieces of NIPS chocolate dan juga blueberry filling (yang nips warna oren tu duduk kat atas jem blueberry la tu) ... mrs pip pakai a real blueberry filling yang pakai untuk cake filling ....

so, selamat menjamu selera ....

p/s: boleh makan aiskrim berulang kali memang puas hati!  .... ngee ....



Katil bayi yang super glam .... perlu ke?

sewaktu mrs pip mengandung our very first baby, banyak sangat benda yang mrs pip rasa perlu beli termasuklah katil bayi ... mrs pip nak sangat katil bayi tu either warna light blue, atau white ...

ketika usia kandungan menjangkau tujuh bulan, mrs pip and mr.Husband pun start la kan survey2 katil mana yang menjadi pilihan hati ...mrs pip nak katil yang simple2 jer as long as warna katil tu biru atau putih ....

 in my mind, memang mau design simple macam ni, kaler biru or putih ...

kebetulan sewaktu mrs pip n mr.Husband make the baby cot hunting time tu, kedai perabot MATAHARI di Putatan ada buat sale, so kitaorang pun pigilah sana ... memang best kedai perabot ni .. bersih, fully a/c, staff pun very friendly and helpful ...

and at last jumpa juga katil pujaan itewww  .... biru tiada, tapi putih ada... so tanpa fikir panjang, mr.Husband pun setuju with the price , kira affordable la kan ... so kitaorang pun beli la katil bayi tu ...


ni la rupa katil baby yang kaler putih sungguh super glam iteww .... then mrs pip beli baby bedding set paul frank yang cute (mrs pip beli online over the sea), then beli crib musical toys (brand: skip hop) .... rasa mcm best ja untuk tidur dalam katil ni ... tapi gummypie and chipumpum rasa best ke?


ni gummypie new born, nyenyak ja dia sleep sleep dalam baby kot tu ... tp after 6 months, hurm .... dia refused untuk tidur dalam tu baby cot .... dia lebih rela tidur dalam his rocking chair!


ni gummypie tidur guna rocker .... gummypie cakap 'tdur sini lagi best, siap ada vibrate urut urut badan' ... mommy cakap 'hurm' ....


ni pula chipumpum (baju yang sama, ahaks! sungguh baju keturunan yer) ... suka jer dalam baby cot ni kan ... tapi bila dah masuk bab tidur (sila tengok gambar di bawah) ... 


hurm ... chipumpum lagi prefer tidur dalam his sweet cherry SCR6 stroller  ...

end up, perlu ke beli baby cot ni? mcm dis-functioning ja kan ...  

never mind lah ... dah beli pun, nnt end up jadi tempat letak segala mainan my little armies ... ahaks!

happy parenting!

Saturday, 28 March 2015

Seronoknya jadi ahli drypers.com.my

bercerita pasal penggunaan lampin bayi pakai buang ni, just recently mrs pip guna jenama DRYPERS ... kenapa tukar jenama DRYPERS? ...

sebelum ni mrs pip guna jenama lain untuk gummypie and chipumpum, a bit expensive than drypers, until one day mrs pip baru tau yang drypers ni boleh kumpul mata ganjaran ...

so, why not give it a try untuk guna drypers, then dalam masa yang sama boleh kumpul mata ganjaran and redeem FREE GIFT kan , however mrs pip cuma akan terus gunakan drypers if found drypers ni setanding jenama lampin yang mrs pip guna sebelum ni ...  

so, memula beli small pack sebagai pek percubaan ... after few weeks, mrs pip decided mau terus guna drypers, since kualiti setanding jenama lampin yang mrs pip guna sebelum ni ... and the advantages are 1) money saving, and 2) collect points to get free gift ...


kalau mommies yang belum mengetahui macam mana mau redeem point, meh sini mrs pip bagi short explaination ...

1 - memula daftar sebagai ahli di drypers website, klik sini
2 - dah daftar, boleh la login website tu
3 - dah login, apa yang korang perlu buat is masukkan code drypers korang di bahagian 'POINT SHOP'
4 - macam mana nak cari code? senang jer ....

korang perasan tak, di tepi kiri dan kanan plastik bungkusan lampin drypers, ada bahagian yang mcm dalam gambar di atas ... CODE drypers tu ada di dalam sebalik bungkusan lampin ni ...

so korang kena gunting bahagian yang tepi ni, dan check CODE drypers td, then key in kan di dalam website tersebut ... sila rujuk gambar di bawah ....



mudahnya nak kumpul mata ganjaran kan ... mata ganjaran ni valid till baby korang berusia 5 tahun ... so mommies, jom lah ramai ramai jadi ahli drypers and kumpul mata ganjaran banyak banyak ... nnt boleh lah redeem free gift!

p/s: at this moment, mrs pip dah berjaya kumpul 1510 mata ganjaran ... *senyum simpul sorang sorang fikir macam mana mau tambah mata ganjaran ni banyak banyak*

cheers ... happy parenting ...

Beli bakingware ..... hanya di LAZADA

salah satu happy hour mrs pip ni ialah buat cookies, and cakes baking ... memang sentiasa flabbergasted kalau teringat mau makan kek .... ngee ....

p/s : aku suka makan kek gemukkan badan, so what? *sentap diri sendiri*

few weeks ago, mrs pip beli bakingwares ni di LAZADA, harga pun reasonable, shipping fee pun FREE kan ... mrs pip purchased on 24/2 item ni, on 27/2 dah delivered to mrs pip ... cepatnya sampai kan ...

mrs pip beli tiga item

1) set 3 round shape cake mould (size: 22cm, 24cm, 26cm)
2) pie pan loose bottom non-stick
3) pancake maker pan
















yang loyang kek tu, mrs pip dah guna few times bakar kek ... dan yang pancake maker tu pun sama, dah guna few time untuk masak-masak ... however, yang pie pan loose bottom tu, still berbungkus tak guna lagi ...

ekceli, mrs pip still belum ada mood untuk buat pie .. so simpan lah dulu kan, nnt kalau sudah ada mood untuk makan pie, then mrs pip guna, hokey ....


ni homemade pancake yang mrs pip buat, guna pancake maker pan ... senang untuk diguna, jimat lebih minyak so makanan very less oily ... dan senang untuk masak pancake ....  

so everyone, happy saturday yeah :)

p/s: kalau rasa malas sangat mau keluar rumah shopping shopping,
cuba browse LAZADA, kot kot ada yang berkenan di hati ....


Pilihan mommy 'the sweet cherry stroller 6' from LAZADA

Sewaktu mrs pip mengandung chipumpum, mrs pip and mr.husband berbincang samaada kami perlu beli stroller atau tidak ... at that time, kami sudahpun membuat keputusan untuk beli baby carseat , dan pembelian dibuat di LAZADA , klik sini for the old entry ....

after the discussion, mrs pip and mr.Husband sepakat untuk beli stroller (well untuk memudahkan kami berjalan-jalan kelak bersama chipumpun and gummypie) ....

entry asal 28.3.15
update entry 23.2.16 
lil' Iman 13 months old in his sweet cheery stroller


bukan lil' Amin ja yang suka duduk dalam stroller ni,
see, lil' Iman pun sama ....
tu tengah duduk sambil layan kapal terbang lalu


lil' Iman as usual, suka sangat 'pegang-lepas-ni-jadi-hak-milik-aku'
mainan lil' Amin yang digantung di stroller 

yang bestnya, mr.Husband bagi mrs pip kuasa penuh untuk buat pembelian ... nak color apa, style macam mana, design macam mana ... semua mr.Husband serahkan untuk mrs pip buat ... and budget as long as below RM1K ... oh! memang best!


at that time, mrs pip memang dah sarat mengandung, so untuk keluar pishopping di mall, memang rasa malas jer semacam kan ... so, mrs pip pun browse few website, and mrs pip berkenan untuk beli stroller from sweet cherry, however di website sweet cherry sendiri, harga stroller tu quite mahal, plus shipping rate pun tinggi, so end up mrs pip beli jerrrr dari LAZADA ....

at that time, harga yang LAZADA tawarkan is only RM599, plus shipping rate only RM60 untuk that bulky box kan ... moreover, LAZADA siap bagi FREE RETURN kalau tidak puashati dengan barang yang dibeli ...

mrs pip beli on 10/11/14 last year ... and guess what! on 11/11/14 mrs pip delivered our chipumpum ... hahaha ... mcm ndak sabar pula si chipumpum ni mau pakai his stroller kan ...





so, mcm ni lah rupa stroller sweet cherry 6 tu, warna red and grey in combination, memang warna yang cantik and sesuai, badan stroller yang macho, easy to use, ada fungsi break yang cekap, dan kerusi boleh disendengkan dan ditegakkan sebanyak 3 peringkat, ada hood untuk lindungi anak daripada cahaya matahari, senang untuk digerakkan ...

at this time, our chipumpum berusia 4 bulan ... first time pakai stroller ni, when we went to the zoo last month (tapi gambar at the zoo tu dalam laptop mr.Husband pula, tak sempat untuk copy masuk laptop mrs pip) ....

yang bestnya tentang stroller sweet cherry 6 is that ianya ialah 'travel system' di mana tempat duduk sweet cherry 6 ni, boleh dibuka dan sweet cherry carseat C100 SCR7 ... tetapi, mak mak sekalian kenalah beli adapter untuk sambungkan carseat tersebut, adapter tu berharga RM60, boleh jer beli di kedai kedai yang jual baranngan sweet cherry, atau mcm mrs pip ni, mrs pip beli online di axeana.com  .....


why sweet cherry SCR6? senang jer mrs pip nak jawab ...
1) features yang best! (mcm yang kena explain kat dalam gambar tu)
2) ringan dan mudah untuk dibuka atau ditutup
3) awesome and gorjes

mudahnya membeli belah secara online .... jimat masa dan tenaga ....
so, total semua harga sweet cherry travel system yang awesome ni ...

1) carseat RM174.00 (free delivery)
2) stroller RM599.00 + RM60 (shipping c/w free return policy)
3) adapter RM60.00 + RM18 (shipping)

total : RM911.00 < RM1K harga yang less than seribu ringgit, untuk travel system, mmg dalam bajet mr.Husband, n mrs pip tak perlu keluar pi shopping mall untuk beli, n angkut benda ni ... just buy online, thanks to courier service yang hantar parcel ni dengan selamat tanpa sebarang kerosakan ....

so mommy yang malas untuk keluar shopping2 tu, jom lah shopping di LAZADA ...


Friday, 27 March 2015

Trip ke Pulau Tiga : Our Sweet Moments

yeah ... memang seronok habiskan masa di Pulau Tiga bersama keluarga tersayang ... walaupun mrs pip ndak berpeluang untuk mandi manda like sweet old days *maybe next time* , tapi mrs pip still having a good happy time at Pulau Tiga ....

few sweet moments yang dibidik guna casio exilim iteww ....


playing with chipumpum


berselfie with gummypie


gummypie treat himself with ribena 
*paksa his poh poh to give him the drinks, hurmmm*


having a great time with his cousin, wawa


manja manja with his daddy


gummypie happy face dapat swimming di kolam besarrrrr ...
that is what he called laut as kolam besarrr ...


our happy faces .... oh no, where is gummypie?


after all, part of the trip is 
to commemorate our 1000 days of love 
living together as husband and wife 

......

so the next 1000 days of love, where are we going mr.Husband?
hints: sushi
ngeeeeeeee

Trip ke Pulau Tiga : Geng botak tiga sekawan

mrs pip and mr.Husband gilir gilir jaga our little armies ... kejap mr.Husband layan gummypie, kejap layan chipumpum ... mrs pip pun sama ...

kalau mr.Husband wanna go to toilet or swimming, mrs pip will take care of the kids, then nnt after mr.Husband siap doing his business, mrs pip pula ambil kesempatan beristirehat while mr.Husband jaga the kids ....

yelah kan, mcm ni la bila dah jadi parents, kena at all time jaga keselamatan anak anak, then kena juga bertolak ansur antara satu sama lain ... very unfair kalau asyik asyik mak mak budak jer yang kena jaga anak kan all the time ....

once in a while, bapa bapa budak pun kenalah ringan tulang jaga anak kan .... and thanks to mr.Husband kerana always bertolak ansur with mrs pip ...




eh eh mr.Husband .... tenung masa depan ke?


gummypie yan busy main sorang sorang



gummypie busy show his buah ara to his daddy ... siap ajak chipumpum main together ...


geng botak tiga sekawan ....




like father like son kan *bab kepala tu mmg sungguh serupa* ...

Thursday, 26 March 2015

Trip ke Pulau Tiga : Gummypie 1st swimming experience

ni gummypie enjoy his 1st time swimming moments with his daddy at pulau tiga ....




tinguk tu gummypie, happy ja main air .... ni zoom guna casio exilim ... ermmm, super terang!












mr.Husband try to let gummypie berdiri sendiri di dalam air laut ....




gummypie said ... "daddy don't" .... takut his daddy lepaskan dia ....




yeah, siap pun swimmimg ... tak sampai pun 20 minit gummypie berendam ....



jom mandi, bersihkan badan n tukar baju hokey.... lepas ni, aktiviti tidur pula ....


dah siap swimming, mandi and tukar baju ... gummypie asking for his milk and terus tidur ....

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017