test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 31 May 2015

Sarapan yang simple bersama Quaker Oat .... fruit bites tastylicious ...

quaker oat mmg one of favorite mrs pip ... so that day mrs pip went to supermarket, mrs pip stumbled kat quaker oat ni, tak perasan pun since when quaker oat ada fruit bites ni ... baru kot? ....


quaker oat yang awesome ....

mrs pip beli one box dulu, mau try test ma ... kalau sedap, boleh beli berkotak kotak kan ....


mmg hidangan yang sedap ... 
simple but still yummylicious
and sooooo tastylicious

mmg sedap lah quaker oat ni, mrs pip siap toast bread untuk makan bersama ... lil' iman pun suka, satu bowl ni dia sorang yang habiskan .... dengan bread tu sekali dia licinkan ....

so mommy di luar sana yang anak anak jemu asyik asyik mau makan bubur kan, so once in a while bolehlah cuba bagi makan qoaker oat fruit bite ni ... mcm lil' iman cakap ...."mommy want lagi ...please, please" .... hehe ....

Friday, 29 May 2015

Zeppole .... the sexy version ... ouch!

mrs pip terasa macam mau makan itewww kuih tradisi italian, the zeppole ... ekceli hari tu tinguk rancangan masak masak AFC tu kan, then terus rasa mcm wow, mcm sedap jaaaaa zeppole ni ....

so, dengan usaha sungguh sungguh mau makan, mrs pip pun cuba cuba lah buat zeppole versi mrs pip sendiri ... ngeee .... ni versi zeppole yang seksi! ouch ....


hahaha .... versi zeppole yang sexy giler!

zeppole ni mcm kuih goreng biasa ja ekceli, ada yang akan inject inti coklat di dalam after dah siap goreng, dan ada juga yang just tabur gula halus di luar after siap goreng kan ... the choice is yours ... mrs pip pula buat versi coklat celup after masak .... memang awesome!

nak buat senang jer .... ni versi adunan mrs pip , 

bahan bahannya ...

400 gram tepung gandum
11 gram yis
280 gram air
1 sudu besar garam (zeppole ni akan rasa masin, kalau tak suka masin, sila kurangkan garam)
30 gram minyak jagung 

cara membuat ....

- masukkan tepung, yis, garam dan gaul bersama, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh ... 
- tambahkan minyak sedikit demi sedikit dan uli doh tadi hingga menjadi lembut .... 
- rehatkan doh selama 40 - 60 minit, doh akan menjadi kembang ...


dah kembang pun doh ni ....

- once doh dah kembang, bolehlah memulakan proses menguli doh mengikut bentuk kesukaan korang :) ... 


mrs pip uli bentuk sfera macam ala ala telur ayam gitewww

- rehatkan doh yang telah diuli selama 20 minit, kemudian bolehlah menggoreng doh tadi


inilah hasilnya zeppole mrs pip ....

- apabila selesai proses menggoreng, tibalah masanya untuk ciptarasa :)))) .... 

a) boleh jerrrr taburkan gula halus kat zeppole ni dan makan begitu jer ... lagi sedap kalau tabur gula halus tu time panas panas dan makan ... wow!

b) kalau rajin, masukkan inti coklat ke dalam zeppole ni .... awesome!

c) tapi kalau mau bergaya dan seksi, jom kita balut zeppole ni dengan inti coklat


zeppole yang dibalut dengan inti coklat

- cairkan 100gram coklat masakan, bersama sedikit planta .... once coklat dah cair, voila! bolehlah balutkan zeppole ni dengan coklat tadi .... suka tak?

sorry with the presentation, mmg comot ... ni kes mau cepat coz lil armies dah bangun dari tidur ....:) ahaks !

Wednesday, 27 May 2015

Cara tidur Chipumpum yang luar biasa .... it is sooooo once in a blue moon!

ok, mrs pip akhirnya dapat juga click click moments how chipumpum sleep in a very amazing way  .....ekceli, tak amazing mana pun ..... tapi still a bit luar biasa for mrs pip! ngeee ....

ni memang very awesome, kalaulah chipumpum boleh tidur nyenyak sebegini setiap hari in his crib ... senang mrs pip mau buat kerja ....


chipumpum sleep so tight in his crib
ni memang very rare untuk terjadi


so, ni perlu shoot ni,
bukan senang untuk chipumpum tidur sendiri in his crib


sleep tight tight ok,
mommy wanna do work work dulu


ekceli, memang sukar chipumpum mahu tidur in his crib .... selalunya, chipumpum akan tidur in his rocker chair pada waktu siang ... dan malam hari, chipumpum will sleep with mrs pip ... crib ni guna untuk tukarkan pakaian / lampin dia ja pun, and untuk chipumpum bermain while waiting for mrs pip siap cooking cooking gitewww ....


pernah juga mrs pip beberapa kali tidurkan chipumpum di rocker dia, then pindahkan dia pigi crib dia ni kan, huh! memang menangis ala ala soprano chipumpum ni ... so, when he fall asleep in his crib, mrs pip memang rasa luarbiasa! ngee ....


and di satu hari yang indah, 
chipumpum juga dengan jayanya tidur just on his play-mate ... 


ni pun memang luar biasa coz not his sleeping style ...
maybe chipumpum just wanna bertukar angin cara tidur kot,
ngee ....

muah muah .... sleep tight my baby.

Monday, 25 May 2015

Si Chipumpum yang awesome .... at the age of 6 months

isnin kedamaian ... hari yang indah harapnya .... chipumpum sudahpun meniti usia 6 bulan, cepat masa berlalu, rasa macam baru semalam melahirkan chipumpum ... semakin membesar anak mommy ni ...

seronok tidak terkata untuk menjadi seorang mommy, dikelilingi anak anak yang tumbuh membesar ... chipumpum sudah pandai bertiarap, rolling over ke kiri dan ke kanan ... chipumpum juga suka sangat mumbling .... bababababa dadadada ....


my chipumpum lil' Amin @ 6 months old

chipumpum semakin suka diberi perhatian .... hurm ... sentiasa mau berkepit bersama mommy, kalau mommy bagi tinggal kejap, mulalah menangis menyanyi lagu gurindam jiwa kan .... adus .... tapi ada masanya anak mommy ni suka ja ditinggalkan bermain sendirian di crib kan ... huh! lega, boleh mommy jadi supermom kejap buat kerja ....


chipumpum pun dah start his 1st solid food recently, however mommy bagi makan cerelac beras merah tapi chipumpum alergi kan, so mommy bagi makan bubur with carrot hokey ... suka jer chipumpum eat eat kan, selera manyak syok mah .... *later mommy upload gambar chipumpum momom bubur ok* ....


chipumpum pun macam abang iman juga, suka jer posing posing ambil gambar ... ahaks ... memang bagus anak anak mommy ni kan, mommy suka click click ambil gambar, chipumpum and your abang tu suka posing posing, hahahaha , what a good team of us!


now chipumpum dah mula belajar pegang botol susu sendiri, hehehehe ... chipumpum mommy ni suka ja rebut rebut barang daripada tangan mommy kan,,,, kalau mommy bagi minum air, chipumpum mau rebut rebut botol air, kalau mommy bagi makan bubur, chipumpum rebut rebut pula sudu tu kan .... ermmmm, notty notty ni anak mommy kan .... muahhhhhh ....


ada masanya, anak mommy si chipumpum ni ndak mau cooperate with mommy ... suddenly cry cry cry kan .... minta perhatian la tu ..."mommy, please carry me"..... so mommy pun dengan sukacita dukunglah my chipumpum ni ... main tickle tickle kejap, then mood gelak sakan datang, hehehehe .... senang ja pun mau pujuk chipumpum ni .... "jangan merajuk lama lama anak mommy ok" ....


mommy harap, my chipumpum ni akan terus tumbuh membesar dengan sihat, jadi anak yang baik, anak yang beriman dan bertaqwa ok ... anak mommy ni jangan cengeng cengeng tau ... be good to abang iman juga ok ... 


mommy berharap masa akan berlalu dengan lambat, so that mommy ada masa yang lama untuk hold chipumpum in mommy's arms dan mommy boleh hugs and kisses anak mommy ni dengan juta juta hugs and kisses .... :)


dear son,
mommy love to see you sleeping tight
mommy happy to watch you wake up every day full with energy and laughter
mommy want to cherish every moments with you, and live to the fullest
let's be happy together.

love,
mommy.


Saturday, 23 May 2015

Lazada pulangkan duit semula .... refund yang berjaya !

hari tu mrs pip beli barang from lazada ... mrs pip beli penggoreng kentang (brand: lebensstil kollektion) dan juga multifunction cooker (brand: faber) ...


ni lah barangan elektrik yang dicekup dari lazada oleh mrs pip

so, what's the story? hari tu mrs pip ada buat entry terdahulu pasal beli barang2 ni di lazada, boleh klik di sini ... tapi kan mrs pip tulis yang multifunction cooker tu kita cerita next time ... so, time ni lah mrs pip nak bagitau apahal dengan multifunction cooker tu ...

after received barang2 ni dari lazada, mrs pip pun try test la kan ... yang penggoreng kentang tu hokey, mmg best je pakai ... dah pakai byk kali dah pon , mmg menyenangkan tugasan memasak mrs pip :) awesome .... 

malangnya, multifunction cooker tu tak function pun time try test ... :((( mmg sungguh sedih la kan, time tu mmg plan nak buat kuih pau la, kek kukus la, ayam kukus la ... semua tak jadi gara2 barang yang sampai tu tak berfungsi ... ruginya!

lazada, sila bayar balik!

hehehe ... so mrs pip pun kol lazada, bagitau dorang yang barang ni tak berfungsi .... dgn sukanya mrs pip nak bagitau, lazada punya respon sangat laju ... dorang email return form dan easy instruction to follow untuk mrs pip kembalikan barang yang rosak tu ...

1) isi return form
2) kepilkan return form bersama salinan invoice barang
3) masukkan barangan ke dalam kotak bersama return form dan invoice
4) pek semula barang tu elok elok untuk tujuan pengeposan semula
5) poskan semula ... mrs pip guna poslaju ...


ni la return form yang lazada bagi via email

lepas dah pos, korang boleh la update lazada berapa harga pos yang dikenakan untuk hantar semula barang dorang kan .... korang ambil ganbar jer tu poslaju consignment note dan email bersama ni poslaju consaignment note sebagai bukti penghantaran ok ...

and now, waiting for the refund ..... processing ................. processing .................... mrs pip return barang tu 6/April .... dan pada 16/April mrs pip berjaya dapat refund mrs pip , about 10 days dah boleh dapat refund, super laju juga lazada ni bayar duit balik.... 

sepatutnya refund tu dibayar bersama harga pos, malangnya kerana kecuaian pejabat pos yang sungguh estupido, klik sini untuk baca entry kebodohan pejabat pos ok , lazada cuma bayar refund barang sahaja ....

apapun, mrs pip lega coz lazada bayar balik harga barang yang rosak tu ... so mmg awesome beli barang di lazada, so far mmg mrs pip rasa puas hati with all their services ....

lepas ni, jom intai intai beli barang di lazada lagi ...ngeee .....


Thursday, 21 May 2015

Lil' Iman 1st time pigi klinik gigi

recently lil' Iman asyik cakap "teeth ada mamang" sambil tunjuk gigi dia .... hokey, the truth is, gigi lil' Iman kesemua 16 batang tu dah buruk ... lil' Iman sangat takkkkkkkkkkk nakkkkkkkkkkkk berus gigi, so memang kena paksa sokmo la kan .... malas mau crita how his teeth jadi buruk .... hurmmmmmmmmmmmm ....

so, last week, mrs pip ajak mr.Husband bawa lil' Iman pi klinik gigi .... he just 2 years old, mrs pip tau kalau kena cabut ni silap silap kena bawa pi pead specialist ... so, just pigi klinik gigi untuk minta opinion ....


ini lah keadaan dalam klinik gigi ...
ni di Klinik Pergigian Dr. Wong (di Beaufort, atas Watsons)

suka ja si lil' Iman, masuk masuk klinik gigi sambil tunggu doktor datang boleh tinguk kartun kan .... relax ja ... dia tak tau lagi yang dia kena jumpa doktor gigi ... 


mr. Husband temankan lil'Iman in the clinic. ....
seronok la tu lil' Iman .... layan ja la nak, kejap lagi buka mulut tu luas luas ok ...

then, after waiting 10 minutes mcm tu, doktor pun datang ... lil' Iman duduk kat dental chair tu, doktor suruh dia buka mulut, memula dia buka la ... doktor tu check and bagitau kes buruk gigi di kalangan toddler mcm umur lil' Iman ni is common ....

doktor tanya few questions to us the parents tentang tabiat penyusuan lil' Iman .... mr.Husband explained la kan yang lil' Iman ni menyusu tengah malam, and his bottle tu dia gigit tak nak bagi lepas sampailah pagi hari dia bangun ....


then doktor tu cakap, mmg kebiasaan bagi budak yang minum susu tengah malam time tidur, then botol susu dibiarkan semalaman di mulut toddler, so masalah buruk gigi mcm lil' Iman ni biasa terjadi ... doktor tu advice agar botol susu perlu diambil apabila lil' Iman tidur nyenyak di waktu malam ... jangan bagi biar lil' Iman tangau botol susu dia semalaman dan bagi lil' Iman minum air so that boleh cuci his mouth ... ok doktor, will do it :)) ...


keadaan klinik yang bersih
lepas ni, mrs pip pun akan buat pemeriksaan gigi la juga kat sini,
mcm tenang ja klinik ni .... ngeee ....

time doktor tu mau sapukan florida, lil' Iman ketap mulut dia rapat rapat, ketat ketat .... adus! .... *tak sempat snap snap gambar lil' Iman coz mrs pip and mr. Husband busy pujuk lil' Iman buka mulut untuk doktor sapukan florida tu .... percubaan tak berjaya ;(((

doktor tu bagi juga antibiotik since lil' Iman mengadu sakit gigi kan, and juga ubat tahan sakit in case keadaan gigi lil' Iman tambah teruk, dan ubat florida tu boleh ja dibeli tapi pada hari tu, ubat florida tu tiada stok, so kena tunggu ada dalam another week lagi ....

Overall, mrs pip and mr.Husband puashati dengan penerangan doktor and his advice, juga dengan service yang diberikan .... *tengah bincang bincang dengan mr.Husband bila nak pergi klinik gigi untuk buat scaling and polishing* .... 

korang pun jangan tunggu gigi dah buruk baru pi dental clinic hokey .... we learn our lesson dah .... 

Wednesday, 20 May 2015

Resepi senang telur kukus (Korean steamed egg)

hello semua ... how's your day? oooohhhh, mrs pip still terasa kehilangan my grandma last week :(( sob sob .... but life goes on ....

just wanna share hari tu mrs pip buat telur kukus or steamed egg ... ekceli, ni korean recipe, kalau google, resepi ni senang ja mau cari ... bagi korean, resepi ni dikenali sebagai gyeranjjim ....

mrs pip simplify the recipe, heheh dah malas sangat mau ikut standard procedure kan, so kita buat yang senang senang ajer ....


ni la rupa telur kukus yang mrs pip buat ...

bahan bahannya:-

4 biji telur gred A
1 batang daun bawang dipotong halus
1 biji bawang merah dihiris halus
2 sudu besar susu serbuk dicairkan bersama 30ml air suam
serbuk lada hitam dan garam secukupnya

cara membuatnya:-

goreng bawang merah hingga keperangan
pukul telur hingga kembang dan saringkan
masukkan bawang yang telah digoreng ke dalam telur yang telah disaring
kemudian masukkan daun bawang 
tambahkan susu yang telah dicairkan bersama serbuk lada hitam dan garam
gaul campuran tadi bersama telur hingga sebati
masukkan campuran ke dalam mangkuk tahan panas dan kukus selama 20-30 minit

dah siap! resepi yang sangat mudah untuk dicuba .... korang bolehlah juga variasikan resepi ni mengikut citarasa anda ... kalau ada yang nak simpan udang pun boleh juga, potong udang kecil kecil dan campurkan dalam telur tu ....

selamat mencuba ...

bon apetit.

Monday, 18 May 2015

2 years Lil' Iman start reading ..... sungguh #momazing ....


amboi, lil' Iman ni sungguh sungguh membaca nampaknya ..... ok lil' Iman, sila baca loud and clear , mommy wanna hear you ..... no answer ..... takde nya dia membaca, dia busy tingu gambar dalam buku tu .... 

then his cousin si wawa datang tolong baca sekali, tapi bila mrs pip mau ambil gambar, sila tingu si wawa yang pandai berposing .... ni anak siapa ni????? .... nnt besar boleh jadi model ... :)) ....


mommy .... bookkkk ....
lil' Iman excited bila dapat buku tu, 
buat macam buku tu hak milik sendiri ya ...
tu buku cheche wawa la ....


mood baik, tiada perebutan berlaku ....


kebetulan mother's day, brother in-law memang pakar buat kek, 
so jom layan kek ni .... sedap ....
kalau korang nak tempah sebarang kek (kawasan membakut),
silalah call my sister in-law ; puan suimeh @ 016-725-4405
kek dorang ni semua yummy yummy and gorjes .....


Sunday, 17 May 2015

Product review: Pengalaman menggunakan Drypers Drynights .... Tiada lagi leaking pada waktu malam :)

once mrs pip dapat tahu ja drypers ada produk baru drypers drynights, mrs pip terus minta free sample di website drypers ....

so, dah minta free sample, mrs pip tunggu dalam few weeks juga baru dapat, drypers pun ada update di email mrs pip yang sample is on the way kena pos, so mmg excited juga untuk tunggu sample ni sampai .... *maybe some say, alahhhhh diapers ja pun, tu pun excited* .... 

bg mrs pip, penting untuk request free sample *kalau ada* coz boleh buat penilaian kan before beli the actual product .... mrs pip just wanna share my opinion to mak mak sekalian about the product, manalah tau ada mommies out there yang tengah nak cari cari jenama lampin pakai buang yang mana satu yang awesome kan, so penting juga untuk baca review daripada pengguna yang lain kan ....


drypers drynights free sample dah sampai

recently, gummypie kencing malam dengan banyaknya, dan ada few nights berlaku kebocoran coz kencing terlalu banyak kan .... so, mmg terfikir2 nak beli lampin khas untuk malam kan, that is the reason why mrs pip request for free sample ni .... 


once dah dapat free sample, so mrs pip pakaikan gummypie, dan berharap lampin ni boleh tampung kapasiti kencing gummypie di waktu malam so tiadalah gummypie merengek nangis2 minta lampin dia ditukarkan coz leaking .... so that gummypie can sleep in comforts ....


gummypie the next morning after wearing drypers drynights
ni gummypie ndak sabar mau mandi pagi

 so, selepas menggunakan drypers drynights for that night, mrs pip gembira coz no leaking, gummypie tidur selesa sepanjang malam dan lagi pennting, gummypie tidak mengalami alergi ruam lampin *coz gummypie senang ja dapat nappy rash kalau silap guna produk lampin pakai buang* ....

so to mommies yg mahu cuba guna produk ni, klik lah website drypers untuk dapatkan sample percuma ....

happy parenting ....


Friday, 15 May 2015

Tips cara menyimpan ikan agar tahan lebih lama di dalam peti sejuk

mrs pip just wanna share tips mudah dan senang untuk suri suri rumah kan ... i think dah ramai yang guna tips ni kot .... tapi share je la kan tips mudah dan senang agar ikan tahan lebih lama di dalam peti sejuk .... ni bukan untuk ikan ja tau, daging pun boleh ....


ikan yang dipek sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk

selalunya, when mr.Husband beli ikan, mrs pip akan bersihkan ikan, buang segala perut dan insang, then cuci bersih bersih .... lepas tu , mrs pip akan cincang beberapa ulas bawang putih, campur sedikit serbuk kunyit dan garam .... kemudian gaul ikan tadi bersama campuran tersebut .... *tips ni mr.Husband yang ajar ekceli :)*

so, lepas dah gaul rata semua, mrs pip akan pek kan ikan ikan di dalam plastik yang bersih ... boleh lah pek beberapa ekor ikan di dalam satu pek untuk sekali masak .... let's say mrs pip and mr.Husband cuma berdua kan, so mrs pip pek dua ekor ikan dalam satu plastik untuk sekali masak, so cara ni mudah kan mrs pip memasak nnt ...

tiap kali mau masak ikan, kan senang cuma perlu keluarkan satu plastik beg ja, so ikan ikan yang lain still beku di dalam peti sejuk .... cara ni kan akan buat ikan tahan lebih lama dan kerja memasak pun mudah ... 

tak perlu sekali harung keluarkan ikan dari plastik then cuma nak masak satu ikan ja pon, lepas tu ikan lain masuk semula dalam peti sejuk .... 


yang ni pula daging segar
mrs pip potong kecil kecil, then pek dalam plastik 
(mrs pip pek dalam milk storage bag, mrs pip recycle plastik beg tu)

yang daging ni, mrs pip campur time masak bubur lil' Iman ... ekceli lil' Iman tak makan pun daging tu, mrs pip just buat sebagai perasa untuk bubur lil' Iman .... 

lepas ni, bolehlah suri suri semua guna tips ni agar ikan / daging tahan lebih lama di dalam peti sejuk .... happy trying everyone ....

Thursday, 14 May 2015

Goodbye my grandma #ALFATIHAH


It was a sad moment to me .... my grandma passed away this morning 14.5.15 .... bercakap tentang iyang (panggilan untuk nenek), yang selalu ada di dalam memori mrs pip, iyang seorang yang sangat lemah lembut, tidak pernah sekalipun mrs pip dengar dia melenting, tinggi suara atau marah marah ... tidak juga pernah mrs pip dengar dia mengata orang, dan dia selalu berkata yang baik baik tentang semua orang disekelilingnya .... dan iyang sangat mudah didampingi oleh semua cucu cucunya ...

iyang sudah sakit agak lama, kejap baik kejap sakit .... dan minggu lepas adalah keadaan yang paling kritikal bagi iyang, dan saat yang paling nervous untuk seluruh keluarga iyang ... dan mrs pip pasrah dengan suratan allah, akhirnya iyang kembali menemui RabbNya ...

dia seorang nenek yang sangat baik, sentiasa menyokong mrs pip, sentiasa senyum dan berwajah manis walaupun sudah tua ...rambutnya lebih banyak yang hitam berbanding uban putih walaupun usianya 90 tahun .... pernah mrs pip bertanya apa rahsia rambutnya hitam, licin, berkilat dan lebih sihat berbanding kita kita yang berusia sekitar 30an ni .... iyang bagitau dia guna minyak kelapa ....

mrs pip terasa kehilangannya, dia wanita yang hebat, dia ibu yang hebat dan nenek yang hebat ... sekarang apabila iyang pergi, mrs pip tertanya tanya, bagaimana dengan atuk? apa atuk boleh menerima kepergian iyang? iyang adalah cinta mati atuk, mereka sentiasa bersama, mereka contoh kepada kami betapa mereka bertahan dengan perkahwinan mereka, menjadi suami isteri yang baik, menjadi sahabat sesama mereka ... 


iyang dalam kenangan, 
ketika menghadiri majlis pernikahan mrs pip three years ago
and next to her is my pakcik bongsu

iyang, damailah di sana ... iyang sentiasa dalam ingatan .... alfatihah.

Sunday, 10 May 2015

Resepi kek kukus dwi-warna yang gorjes

salam semua ... hari yang indah ... alhamdulillah .... quite busy mrs pip lately helping mr.Husband buat kerja kerja tender .... oppppsieee .... dah kawin dgn mr.QS kan, so once in a while, kena lah jd secretary ... tp best juga dapat buat kerja kerja mcm ni, at least ndak la semua ilmu kerjaya mrs pip terus lenyap kan ... :) ....

sambil sambil busy tu, sempat lah juga masuk dapur, curi curi buat kek kukus .... nowadays ni, mrs pip lebih suka buat kek sendiri, jimat kos ... boleh makan puas puas kan ... everything since GST diperkenalkan, harga barang seriously quite expensive ....


kek kukus dwi-warna yang telah siap dimasak

harga barang mahal satu hal, then kecoh pula 1mdb guna duit tabung haji untuk wujudkan duit 42billion yang hilang tu secara 'magika' .... letih dah dgn pentadbiran pak ajit timah ni ... mrs pip ada juga baca berita berita hot pasal ni di internet, hurm ..... mmg sangat teruk manusia manusia yang terlibat dlm acara pecah amanah ni .... semoga insaf lah ...

sambil sambil baca news hangat pasal 1mdb ni, sambil kita buat kek kukus yang sangat senang untuk dibuat, dan sangat gorjes untuk dimakan .... 

bahan-bahan:-

400ml air santan
4 biji telur
250 gram gula castor
400 gram tepung gandum (diayak) dicampur bersama 3 sudu teh baking powder (diayak)
pes pandan, perasa pandan, pewarna ros, perasa vanilla

cara membuatnya:-

1- pukul telur bersama gula castor sehingga kembang, 
2- masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air santan
3- setelah adunan sebati, bahagi adunan kepada dua bahagian
4- adunan pertama : tambahkan 1 sudu kecil pes pandan dan 1 sudu kecil perasa pandan, gaul sebati
5- adunan kedua : tambahkan 1 sudu kecil perasa vanilla dan 1/2 sudu kecil pewarna ros, gaul sebati
6- lapiskan loyang pembakar dengan kertas minyak
7- masukkan adunan pertama diselang selikan dengan adunan kedua 


mcm ni lah lebih kurang rupa adunan yg dimasukkan secara selang seli :)

8- kukus kek selama 40 minit atau sehingga cukup masak ....


ni lah rupa kek dwi-warna yang dah masak selepas 40 minit dikukus


right after the kek sudah masak, mrs pip n mr.Husband pun terus ngap ... 
sedappppppppppp ..... ni tinggal few slices ja, baru teringat untuk snap snap gambar ....
ngeeeee

kek ni, kalau korang tak nak kukus, boleh dibakar dalam oven juga .... suhu 180 celcius dibakar selama 30 - 40 minit ok .... dan kalau tak suka dengan warna warna kan kek ni, just biarkan kek tanpa diwarnakan pun ok juga, in the end, the taste that matters kan .... ngee :)

selamat menjamu selera

Thursday, 7 May 2015

Pineapple chilled cheesecake .... ni kek orang malas ....


lil' Iman asyik asyik cakap ..."mommy, want cake" .... "cake please mommy" ... hurm, kena mandrem kek nampaknya my gummypie ni .... mrs pip kesian juga my lil' Iman ni really mau makan kek .... ermmmm, ni tiru siapa ni suka makan kek ....??? *jeling jeling kat mr.Husband tapi jari tunjuk diri sendiri* .... ngee ....

so, memandangkan mrs pip pon ekceli terliur liur untuk makan kek, so layan je lah request my gummypie ni kan .... kebetulan ada cream cheese, pineapple, and lemon dlm peti sejuk, mrs pip pon terfikir untuk buat pineapple chilled cheesecake ....

ada juga terfikir untuk buat butter cake, but since mrs pip malasssssssss sgt mau main bakar bakar di oven, buat chilled cheesecake lagi best, senang dan cepat kan .... tapi make sure korang cukup gelatin ok, nnt tak pasal pasal cheesecake korang tak cukup keras ....

jom intai intai bahan bahan dan cara membuatnya ....

(A) bahan untuk base 

150 gram biskut marie (mrs pip belasah guna vege cracker since biskut marie tiada stok)
50 gram nestum / milo
200 gram unsalted butter cair (tapi belasah guna planta)
kepingan aluminium

(B) bahan untuk kek

500 gram cream cheese
100 gram susu manis (mrs pip guna susu cap junjung)
1 biji lemon
7 kepingan nenas tin dipotong kecil kecil
3 sudu besar air nenas tin
3 sudu besar gelatin dicairkan bersama 7 sudu besar air panas

cara membuatnya ....

1 - untuk base, hancurkan biskut, masukkan nestum dan gaul bersama butter cair ....

2- lapiskan loyang dengan kepingan aluminium, masukkan bahan td di dalam loyang, tekan bagi padat .... mrs pip guna loyang saiz 22cm ....


mcm ni lah yer ...

3 - masukkan cream cheese dan susu manis di dalam mixer, pukul hingga kembang 
4 - grated kulit lemon ke dalam campuran, then boleh lah belah dua tu lemon n perah airnya ke dalam mixer
5 - masukkan kepingan nenas dan air nenas
6 - pukul adunan hingga kembang dan masukkan gelatin
7 - voila, dah siap ... masukkan adunan cream cheese ke dalam loyang yg ber'base'kan biskut td ...


yeah, dah siap ...

8 - masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman untuk rasa yang ummmmphhhh .... ngeee ... kalau tak sabar nak makan sgt, after 3 hours bolehlah makan yer ... yummyyyyyy said lil' Iman ....


bon apetit!
mmg kek orang malas kan ..... 

selamat mencuba ...

Wednesday, 6 May 2015

Lil' Amin posing posing .... going to 6 months soon ....

lil' Amin si chipumpum dah boleh tiarap, roll over kiri ke kanan, kanan ke kiri .... sometimes bila mrs pip mau ambil gambar, dia ready berposing as if dia tau ja his mommy suka click click take his pics ....



lil' Amin happy faces when mrs pip cakap smileeeeeeeeeee .... mmg besar ja dia smileeeeeee



lil' Amin yang semakin hari semakin besar .... going to 6 months very soon .... now mumbling ja kerja dia ....dadada .... tatata ....he is learning to speak now .....  muahhhhhh muahhhhh my lil' Amin.

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017