test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Monday, 29 June 2015

Lil' Amin 1st Outing Yang Tidak Best ... :((

sedang kemas kemas folder di laptop, terjumpa pula folder time lil' Amin 'Let's go to the zoo' ... alahai, time ni lil' Amin berusia 40 hari ... gigh pula mrs pip mau jenjalan ni though time tu baru ja 40 hari bersalin ...

how we ended pigi zoo, mrs pip pun dah lupa, cuma hari tu bila sampai ja di zoo, alamak, cuaca sangat tidak menyebelahi kami la pula,rintik rintik hujan bertukar menjadi hujan lebat :( sob sob, terpaksalah mrs pip berehat bersama lil' Amin (in his stroller) di gazebo yg disediakan ... lil' Iman pula mr.Husband bawa redah je jenjalan di zoo ...


terpaksa berteduh di gazebo, 
while waiting hujan reda,
aktiviti makan makan


lil' Amin yang tidur lena in his stroller,
time ni mr.Husband dah bawa lil' Iman jenjalan
walaupun hari hujan ...
payung tu mr.Husband ndak bawa, malas mau pakai ...


next time kalau ndak hujan,
kita datang lagi sini ok insya allah,
nnt bolehlah lil' Amin tingu the animals ok 


since mommy and lil' Amin ndak dapat pusing pusing zoo,
kita snap snap di sini ja lah ...
on the mau balik da ...


eh eh, abang iman pun mau bergambar juga ...
nice head bro!


lil' Iman punya happy dapat naik 'bum bum' ...
ok, nextime kita ride the real train ....

hurm, lil' Amin 1st outing ni mcm ndak berapa menjadi la kan, the whole day hujan kan... time jalan dari rumah, cuaca ok ja, sampai sampai ja di zoo., terus hujan ... #memorilalu

now, anak mommy lil' Amin ndak lama lagi 8bulan ... semakin banyak karenah ... abang iman pun >2years, makin manja la pula ... hope both of anak anak mommy ni, grow up well ok ... lots of love from mommy and daddy.

Saturday, 27 June 2015

Kolam ikan misteri

hari tu mr.Husband sungguh sungguh buat kolam ikan ... serius memang serius, dengan harapan nnt bolehlah bela ikan kan ... so,, bolehlah kurangkan perbelanjaan dapur beli ikan di pasar ...

memula tu kolam ikan memang sungguh awesome! sukanya dalam hati bila dah boleh lepaskan anak anak ikan ... moreover, tiap kali pandang depan rumah, sejuk ja mata ni kan coz everything so hijau with tumbuh tumbuhan then siap ada kolam ikan ... *memang seronok la tinggal di desa ni, mrs pip sangat suka* ....


our little fish pond yang daebak!


where mr.Husband spent his free time doing gardening things


dan siap ada hasil sayur sayuran :)


hasil tani yang berjaya dikutip ... best!

memang rasa syukur sangat when the hasil tani boleh dituai ... keringat mr.Husband berhasil juga ... memula tu when mr.Husband cakap dia mau berkebun, mmg mrs pip a bit paranoid with the idea, tapi bila dah menampakkan hasil, memang rasa seronok ...

however, hari yang panas tidak selalunya cerah hingga ke petang .... 

dan di satu hari tu  .... 



 aduh, kolam ikan sungguh berkelodak 



kemudian timbul garisan garisan hitam 


full view of our fish pond



close view 


nampak mcm minyak .. hurm ... apakah ini?


memang sungguh haru biru kolam ikan mr.Husband

ekceli, few days before kolam ikan ni bertukar mcm warna kopi susu, few of the fish mati secara tiba tiba ... kalau terkena racun rumput or what so ever, memang mustahil coz mr.Husband mmg tidak meracun kawasan sekitar kolam ...

then pelik juga tetiba warna air kolam bertukar, dan lagi pelik tetiba ada garis garis hitam di kolam .. memula satu dua garis , lama kelamaan byk pula garis garis yang timbul ... 

so end up, kolam terpaksa lah dikeringkan ... mr.Husband sooooo disappointed at the moment ... ;(( sad moment ...

Thursday, 25 June 2015

Resepi cucur kentang ... versi isi ikan

assalamualaikum, hello semua.... hari tu mr.Husband beli kentang, tapi rasa mcm malas mau buat fried fries kan, kesian deep fryer mrs pip, asyik parking ja di dapur :) ... mrs pip rasa mcm mau makan something yang bergoreng and heavy, so tu yang buat cucur kentang versi isi ikan ....


my cucur kentang versi isi ikan 

sebenarnya, ni 1st time buat cucur kentang ... since byk ja kentang mr.Husband beli that day tapi ndak da mood mau buat fried fries, so guna sedikit imaginasi, mrs pip berjaya la buat cucur kentang ;)

siapa yang rajin mau cuba makan kentang versi cucur, bolehlah cuba ok ... senang ja mau buat ...

bahan-bahannya dan cara membuatnya

1- 8 biji kentang sederhana besar, dicuci, dikupas dan dipotong 8 bahagian, kemudian direbus hingga lembut

2- setelah kentang sudah lembut, toskan air rebusan, dan lumat-lumatkan kentang ... alah, mcm buat whipped potato tu ...

3- 200gram isi ikan tenggiri yang direbus dan isinya dihancur-hancurkan, buangkan tulang

4- masukkan isi ikan tenggiri ke dalam kentang yang sudah dilumat-lumatkan, gaul rata 

5- masukkan 2-3 sudu besar tepung gandum,  

6- masukkan garam, dan black pepper secukup rasa dan gaul rata

7- sekiranya ada daun bawang, bolehlah dipotong kecil kecil dan dimasukkan ke dalam adunan kentang tadi

8- bulat-bulatkan atau leper-leperkan adunan kentang tadi 

9- bancuh 100 gram tepung gandum bersama 150ml air (atau secukupnya) sebagai 'batter' untuk mencelup kentang yang telah dibulat-bulatkan tadi ... alah mcm adunan tepung untuk menggoreng pisang tu .. mcm tu la yer ...

10- celupkan adunan kentang yang telah dibulat-bulatkan tu ke dalam 'batter' dan panaskan minyak di dalam kuali, apabila minyak dah cukup panas, gorenglah kentang tadi ... please handle with care ok, kentang ni agak lembut kan ... nnt hancur pula kalau tidak handle with care ;) 

11- goreng hingga keperangan ... dah siap, bolehlah dihidangkan bersama cili sauce :) .... bon apetit!


selamat mencuba

sedap dimakan ketika masih panas ... dan sesuai sangat untuk juadah buka puasa ... 

Monday, 22 June 2015

Lil' kids dan si Uncle ...

salam ramadhan semua ... puasa ka? :) ... jom puasa sungguh sungguh, jgn pula puasa yangyuk buka periuk! ...


hari tu my adik datang rumah, quite sometimes ago la juga ... entry basi! ... lil' Iman punya lah happy uncle datang rumah kan, siap bawa future aunt (insya allah) kan, lil' Amin pun happy mood kan , bukan main korang ya mentang mentang your uncle rajin sangat layan karenah korang, senang ja korang jadi kamceng :) ... 


and thanks to si uncle yang baik hati bagi gift to the kids ... cutenya! mrs pip suka :) ..so dah dapat baju free dari your uncle kan, jom lah shoot shoot :) ... 


lil' Amin at 6 months old


lil' Iman pose maut time mommy busy shopping ;)

thanks to my adik, nextime bagi la lagi :) ahaks!

Saturday, 20 June 2015

Makan Time @ Natural Kitchen, Suria Sabah

recently mrs pip went out with mr.Husband for shopping.... ya la kan, kita dah masuk puasa, after that raya, so tau tau la shopping complexes ni, kalau masuk time raya mesti sesak la sangat kan.... mrs pip mmg malas sgt jenjalan kalau tempat yang crowded ni ... 

so, lepas dah siap shopping, mr. Husband ajak makan, pilih punya pilih mau makan di mana, end up mrs pip setuju untuk makan di japanese shabu shabu, Natural Kitchen itewww ...


awesome food from natural kitchen, 
layan steamboat this time


food for 2 ni, harganya ialah rm69, 
for mrs pip, harga ni quite reasonable
termasuk dessert


mrs pip n mr. husband pilih mi kuning,
kalau ndak mau mi ni, 
boleh pilih nasi atau bihun :)

bukan selalu mrs pip makan di kedai mcm ni, coz slalunya mrs pip prefer makan di Upperstar ... pigi mana mana pon, mesti mau singgah Upperstar kalau bab makan ... well, the restaurant very comfortable bagi mrs pip ... ;) plus harga pun very berpatutan ...


yum yum ... ndak sabar mau cook cook n eat eat ...
kalau ndak mau tu daging kambing, 
boleh tukar dengan daging ayam


mr. husband yang teruja untuk makan!


jemputlah makan ...
bon apetit


kedai ni bersih n selesa,
so mmg i loike!


ok incik suami, jgn malu malu untuk momom


eh eh, chipumpum pun ada ...
where is abg iman?


:)) bersemangat mrs pip untuk makan,
sambil breastfeedkan lil' amin,sambil makan ...


tengah layan dessert ... pudding n fruit
nasib baek bawa nursing cover :))
selesa sikit untuk breastfeed kan lil' amin


so korang pun yang bosan bosan asyik makan
kfc, mc'D, BK ... bolehlah try Natural Kitchen


jom lah bershabu shabu ...
kedai ni ada cert Halal ...
daebak!

and thanks to mr.Husband coz temankan mrs pip shopping, lepas tu kena jadi helper untuk angkat segala barang yg mrs pip beli, then kena layan lil' Amin lagi while waiting mrs pip pilih pilih barang (lil' Iman ditinggalkan, thankx my SIL yang sudi jaga our lil' Iman) ....


tada, antara barang yang berjaya dicekup
from the mall :)

Thursday, 18 June 2015

When Lil' Iman learn to feed himself .... very COMOT!

ok ... lil' Iman now is 2 years 3 months kan ... memang the best timing untuk ajar lil' Iman makan sendiri ... ekceli, patut dah ajar lama dulu, tapi mrs pip ni kan paranoid fikir benda mcm mcm ...

takut lil' Iman tersedak la, tercekik la, terbatuk time makan la, takut sudu tu terlebih masuk mulut then can create danger la ... oh no! mak mak ni yang sungguh penakut kan ...

tapi reason sebenar ialah .... tak nakkkkkkkkk lantai kotor! aduh .... teruk betul mrs pip ni! .... and now, who cares if lantai kotor, boleh ja sapu dan mop .... just a few minutes ja pun kan kalau setakat bersihkan lantai ... kikiki....



ok ja lil' Iman eat eat, ndak da juga dia sepah sepahkan his food, only mrs pip ja yang terlebih risau ... lepas ni, lil' Iman boleh la makan sendiri but still under mommy's observation ok ... so makan elok elok ya ....

and ndak comot pun ekceli ... :)

Tuesday, 16 June 2015

Oh No! Lil' Iman Yang High Curiosity ...

salam happiness you ols .... kalau hari ni rasa mcm not happy, cuba buat buat senyum and try to remember moment moment yang happy, hope that will make your day shine and bright .... :))

lil' Iman semakin membesar ... banyak sangat benda dia mau explore .... exploring your environment is a good way to think and learn, tapi kekadang tu lil' Iman tersalah buat his exploration ... adus!

dua budak yang gumbira bermain bersama;
lil' Iman n lil' Amin

v
v
v
v
v








lil' Iman yang showing off his affection towards his lil' bro
main kiss kiss :))
v
v
v
v
v





they love play sandar sandar
then both of them giggles :))
v
v
v
v
v



 eh eh, apa lil' Iman doing doing tu?
"why buka adiknya pants?"
v
v
v
v
v





then lil' Iman answered ...
"mommy, ada miau miau adiknya pampers"
sanbil tunjuk gambar kucing pada diapers lil' Amin
v
v
v
v
v

sila tinguk gambar yg di extra large kan :)


"ok ok .... tutup balik pants adik ... eeeiii shame shame la adik"
tapi dia keep staring lil' Amin's diapers ...
v
v
v
v
v


 memang sungguh high curiosity la anak mommy yg seorang ni .... setakat tinguk miau miau tu ok, tapi jgn pula togelkan you lil' bro ok ....
"lil' Iman ... please be a good brother ok"

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017