test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 30 April 2017

Sedang berlangsung : Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP'

hi there,

buat pertama kalinya, Mrs Pip ingin mengadakan Segmen ' I AM BLOGLISTED BY MRS PIP' .

Segmen ini dijalankan untuk mencari rakan-rakan blogger yang bertuah untuk disenaraikan dalam bloglist Mrs Pip untuk sepanjang bulan Mei - Jun 2017.

**sticky post till 30.4.17**

****************************

syarat penyertaan sangat mudah, cuma perlu

- follow blog www.sukasukasurirumah.blogspot.com

- follow Google+ Mrs Pip

- buat entry bertajuk Segmen 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP', copy banner ke dalam entry anda, dan backlink kan ke blog Mrs Pip semula

- dan paling penting, jangan lupa tinggalkan entry link anda di bahagian komen

****************************

buat pengetahuan rakan-rakan blogger, Mrs Pip sedang mencari seramai 15 blogger bertuah untuk disenaraikan dalam BLOGLIST Mrs Pip sepanjang bulan Mei-Jun 2017

segmen ini berlangsung bermula 17 April - 30 April 2017, tamat jam 8pm, dan senarai blogger yang berjaya masuk BLOGLIST Mrs Pip akan diumumkan Insya Allah pada 1 Mei 2017

sekiranya segmen ini mendapat sambutan melebihi 30 penyertaan,
2 pemenang bertuah akan menerima hadiah misteri daripada Mrs Pip

pemilihan pemenang bertuah adalah melalui 'cabutan kotak rahsia' :))
dan pemilihan adalah muktamad.

****************************

jom meriahkan segmen Mrs Pip, manatau anda yang bertuah :))

thanks rakan bloggers :))

Nota : nak lihat senarai para blogger yang mengambil bahagian? KLIK SENARAI DI SINI

Nota : 15 blogger bertuah yang terpilih sudah diumumkan ... KLIK SENARAI DI SINI

cheers.




Akan tamat jam 8.00 malam ini!

hi there,

hari ni 30/4/17 hari terakhir segmen yang mrs pip anjurkan 'I AM BLOGLISTED BY MRS PIP' ... ada masa lagi pada sesiapa yang nak join :) ... sehingga jam 8.00 malam T_T.


kepada sesiapa yang nak join tu, bolehlah KLIK DI SINI :)

Penting: yang dah join tu, jangan lupa tinggalkan link anda di ruang komen ^ ^ .... 

have a great weekend everyone.

cheers.


Saturday, 29 April 2017

Shopper Thoughts! Laman web apakah ini?

hi there,

familiar tak dengan website Shopper Thoughts? mrs pip pun baru juga 'berkenalan' dengan website Shopper Thoughts ni ;) ... apa tu website Shopper Thoughts? nampak macam sedap, hehe.


Shopper Thoughts ni ialah website yang memberikan soalan kajiselidik kepada sesiapa yang mendaftarkan diri di laman web ni *pendaftaran percuma* ... setiap kajiselidik yang diberikan melalui email kepada para pendaftarnya, dan diisi oleh pendaftar, akan diberikan mata ganjaran ...


mata ganjaran tu dikumpul dan sehingga mencukupi sekurang-kurangnya 4000 points, maka bolehlah mata ganjaran tersebut di tebus untuk mendapatkan voucher bernilan RM20.00 :) .... yeah!

cara cara untuk mendapatkan voucher RM20

macam mana nak sign up? .... senang jer .... klik 'Sign Up' dan sedia untuk mendaftar T_T ....




dah sign up, nanti check email, dan ikut arahan seterusnya ....


dah  jawab2 survey tu, kumpul points banyak2 .... lepas tu nnt once dah layak redeem voucher, tu voucher boleh guna kat mana?

salah satu sebab kenapa mrs pip tertarik hati dengan Shopper Thoughts ni? muehehe, sebabnya voucher tu nanti boleh digunakan di >>>LAZADA<<< ! dan selain LAZADA, boleh juga digunakan di Tesco, Paypal dan RedRibbon .... *suka suka suka*


jom ramai ramai mendaftarkan diri di Shopper Thoughts .... sambil update blog, sambil tengok email kot kot ada survey Shopper Thoughts yang boleh dijawab .... sambil sambil nak clearkan trash kat email tu, sambil isi survey .... sambil berFB, berIG, berTwitter, ber dan ber dan ber .... sambil layan survey Shopper Thoughts ... dapat juga points kan! ....

nak daftar di Shopper Thoughts? layari 


cheers.


Friday, 28 April 2017

Muhasabahlah kita wahai WANITA

hi there,

sedikit perkongsian hari ini ..... semoga kita mendapat keberkatan ilahi ...

Sekadar gambar hiasan

Israk Mikraj adalah satu peristiwa besar dalam sejarah hidup Rasulullah s.a.w dan umat Islam.

Selain meninggalkan hikmah terbesar dalam arahan menunaikan solat 5 waktu, peristiwa perjalanan satu malam Rasulullah s.a.w itu turut diperlihatkan hukuman terhadap dosa-dosa umat manusia.
Dalam peristiwa ini juga, Rasulullah s.a.w juga telah diperlihatkan dengan pelbagai seksaan terhadap wanita yang ingkar. Usamah bin Zaid menceritakan, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
“Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, aku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan.”
Diriwayatkan Saidina Ali r.a bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah s.a.w dan mereka terlihat Baginda sedang menangis.Mereka bertanya kepada Baginda s.a.w:
“Wahai Rasulullah, mengapakah menangis?”
Baginda menjawab;
“Pada malam aku di Israk ke langit, aku melihat orang sedang mengalami pelbagai penyeksaan, apabila teringatkan mereka aku menangis.”
Lalu, dengan tangisan yang teresak-esak Rasulullah s.a.w menceritakan pengalaman Baginda menyaksikan balasan azab yang dahsyat terhadap golongan wanita;

#1 – Perempuan Digantung Rambutnya Dan Otak Kepalanya Menggelegak

Golongan ini disiksa dengan cara demikian kerana tidak menutup rambut daripada kalangan lelaki dan bukan muhrimnya.

#2 – Perempuan Digantung Lidahnya, Dijadikan Lidahnya Sepanjang 70 Hasta

Kemudian diikat di belakang tengkoknya, tangannya diikatkan ke belakang dan timah cair dicurah ke kerongkongnya (tekak). Wanita-wanita ini diseksa sebegini akibat daripada menggunakan mulut mereka (kata-kata) untuk memaki dan menyakiti hati suami mereka.

#3 – Perempuan Digantung Dengan Buah Dadanya Dari Balik Punggung Sedangkan Air Getah Kayu Zakum Dituang ke Kerongkongnya

Hukuman ini dikenakan kepada kumpulan perempuan yang menyusukan anak orang lain tanpa izin suami mereka.

#4 – Perempuan Yang Memotong Badannya Sendiri Dengan Gunting Api Neraka

Wanita-wanita ini diihukum sebegitu kerana memperkenalkan dirinya kepada orang asing serta bersolek dan berhias supaya kelihatan cantik pada mata para lelaki lain.

#5 – Perempuan Digantung Sambil Kedua Kakinya Dan Tangannya Diikat Ke Ubun-Ubunnya, Diberikan Ular Dan Kala Jengking

Hukuman ini adalah disebabkan wanita itu boleh solat, tetapi tidak mengerjakannya serta keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.

#6 – Perempuan Yang Memakan Dagingnya Sendiri Dan Di Bawahnya Dinyalakan Api Neraka

Wanita yang dihukum sebegini adalah disebabkan tidak mahu mandi wajib daripada suci haid dan nifas.

#7 – Perempuan Yang Mukanya Hitam Dan Memakan Tali Perutnya (Usus) Sendiri

Hukuman ini adalah kerana ia suka berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka membicakan keaiban dan mengumpat orang.

#8 – Perempuan Yang Telinganya Pekak Dan Matanya Buta

Diisikan ke dalam peti yang diperbuat daripada api neraka, darah dan otaknya keluar daripada lubang hidung, badan bau busuk kerana penyakit kulit, kusta dan sopak.
Seksaan begini adalah akibat daripada wanita tersebut mampu mengerjakan solat dan puasa. Tetapi enggan kerana tidak mahu berwuduk dan tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.

#9 – Perempuan Yang Kepalanya Seperti Babi Dan Badannya Seperti Himar(Keldai)

Mendapat berbagai kesengsaraan. Wanita yang dihukum dengan siksaan ini adalah disebabkan dia suka berbohong dan melaga-lagakan orang lain.

#10 – Perempuan Yang Rupanya Seperti Anjing

Sementara kala dan ular masuk ke mulut, kemaluan dan duburnya. Malaikat memukulnya dengan corong api neraka.
Wanita-wanita yang dihukum begini kerana suka membuat fitnah, sering marah dan membenci suaminya.
Rasulullah s.a.w juga bersabda;
“Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya aku saksikan kebanyakan ahli neraka adalah perempuan.”
Tanya mereka kepada Rasulullah s.a.w.
“Mengapa ya Rasulullah?”
Baginda s.a.w menjawab:
“Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup.”Hadis Riwayat Bukhari
Dapat disimpulkan, kebanyakan ahli neraka adalah golongan wanita kerana mereka mengingkari dan mengkufurkan kebaikan suami mereka.
Golongan ini juga sering berasa tidak berpuas hati dan tidak cukup walaupun suami mereka banyak berbuat kebaikan terhadap mereka.
Dalam perjalanan Israk dan Mikraj itu juga, Rasulullah s.a.w turut melewati satu kawasan berbau bauan kasturi yang sangat harum. Baginda lalu bertanya kepada Jibril;
“Kawasan apakah yang sedang kita lalui wahai Jibril?”
Jibril menjawab;
“Inilah makam Masyitah, seorang wanita penghulu syurga.”
Dengan itu, kita sudah lama diberi contoh akan azab yang begitu pedih dengan suatu ganjaran yang sangat indah.
Tinggal lagi untuk memlilih; adakah mahu menerima azab seperti yang diceritak oleh Rasulllah di neraka, atau ganjaran wangian syurga seperti wanita-wanita terpilih?
Sumber : di sini

cheers


Ketahui Rahsia Hebat di Bulan Syaaban

hi there,

alhamdulillah, sampai juga di bulan Syaaban ... antara bulan yang penuh keberkatan, dan antara bulan yang harus digunakan sebaik-baiknya oleh kita sebagai seorang muslim T_T ....

Allah SWT Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang Lagi Maha Pengampun

“Sesungguhnya, Allah s.w.t turun pada malam pertengahan (nisfu) Syaaban ke langit dunia dan mengampunkan dosa-dosa orang yang lebih banyak dari bilangan bulu-bulu kambing Bani Kalb.” Hadis Riwayat at-Tirmizi dan Ibnu Majah


alangkah bertuahnya kita, betapa Allah SWT sangat sangat menyayangi kita dan mengasihi kita .... Allah SWT turun ke langit dunia pada nisfu Syaaban, kemudian mengampunkan dosa-dosa kita .... jadi mari kita ambil kesempatan ini untuk meminta ampun kepada Allah SWT dan memperbanyakkan amalan mulia ...


Rejab, Syaaban dan Ramadhan adalah tiga bulan dalam kalendar Hijrah umat Islam yang amat diagungkan serta dimuliakan oleh Allah s.w.t sebagai peluang kepada kita umat Islam untuk menggandakan amal ibadah.
Antara ketiga-tiga bulan ini, apa yang ingin dikongsikan adalah mengenai bulan Syaaban iaitu bulan pertengahan antara tiga bulan mulia ini yang juga bulan ‘warming up’ bagi umat Islam sebelum menempuhi puasa Ramadhan pada bulan berikutnya.
Mungkin, ada yang masih belum mengetahui apa yang ada dalam bulan Syaaban? Mengapa bulan itu termasuk dalam kategori bulan yang dimuliakan oleh Allah S.W.T dan pelbagai persoalan lagi.
Berikut dikongsikan beberapa hadis dan kalam ulama yang menyebut mengenai bulan istimewa ini;

#1 – Rasulullah S.A.W Berpuasa Lebih Banyak Pada Bulan Ini

Saidatina Aisyah r.a menyatakan;
“Tidak pernah Rasulullah s.a.w berpuasa lebih banyak melainkan dalam bulan Syaaban (selain bulan Ramadhan). Sesungguhnya, Baginda s.a.w telah berpuasa sebulan penuh.”Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

#2 – Bulan Yang Diangkat Segala Amalan

Usman bin Zaid menceritakan Aku telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w;
“Wahai Rasulullah, aku tidak pernah menyaksikan banyaknya puasa Tuan pada lain-lain bulan seperti di bulan Syaaban.”
Lalu Baginda menjawab;
“Itulah bulan (Syaaban) di mana ramai manusia lalai mengenainya iaitu di antara bulan Rejab dan Ramadhan. Ini adalah bulan di mana segala amalan diangkat kepada Tuhan pemilik sekalian alam. Oleh itu, aku (Baginda) amat suka kiranya amalan aku diangkat ketika aku sedang berpuasa’.”Hadis Riwayat Imam Ahmad dan an-Nasai

#3 – Diampunkan Dosa-Dosa

Saidatina Aisyah r.a menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda;
“Sesungguhnya, Allah s.w.t turun pada malam pertengahan (nisfu) Syaaban ke langit dunia dan mengampunkan dosa-dosa orang yang lebih banyak dari bilangan bulu-bulu kambing Bani Kalb.”Hadis Riwayat at-Tirmizi dan Ibnu Majah

#4 – Allah S.W.T Membuka Pintu Rahmat-Nya

Khalifah Umar Abdul Aziz telah memberitahu wakilnya di Basrah;
“Hendaklah kamu memerhatikan empat malam dalam satu tahun, kerana sesungguhnya Allah s.w.t membukakan pintu rahmat-Nya dengan seluas-luasnya iaitu pada malam pertama bulan Rejab, malam Nisfu Syaaban, malam Eidulfitri dan malam Eiduladha.”

#5 – Bulan Menambahkan Amalan

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;
“Apabila tiba malam nisfu Syaaban, maka pada malam tersebut berjagalah kamu dengan mendirikan solat, beribadat dan berpuasa pada siangnya. Allah s.w.t berfirman; ‘Sesiapa yang meminta ampun, maka Aku mengampunkannya, mereka yang ditimpa bala bencana Aku lepaskannya, mereka yang meminta rezeki Aku berikan rezekinya’.”

#6 – Adanya Malam Nisfu Syaaban

Perkataan ‘nisfu’ itu adalah dalam bahasa Arab yang bermaksud, ‘pertengahan’. Tahukah kita, di pertengahan bulan Syaaban atau lebih sinonim dipanggil sebagai ‘nisfu Syaaban’, sebelum memasuki bulan Ramadhan segala amalan setiap hamba Allah s.w.t akan diangkat ke langit dunia.
Baginda Nabi s.a.w turut menyarankan kepada kita umatnya untuk memperbanyakkan amal kebajikan pada malam tersebut.
Bahkan, sesetengah ahli tafsir ada yang menyatakan bahawa malam nisfu Syaaban itu adalah Malam Bara’ah atau malam keberkatan.
Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada pembaca untuk melonjakkan lagi momentum ibadah kita semua untuk ‘dipersembahkan’ kepada Allah s.w.t.
Juga, sebagai persediaan untuk melalui bulan Ramadhan; bulan yang terkandung di dalamnya pelbagai keistimewaan dan ganjaran buat hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh. InsyaAllah.

cheers.


Thursday, 27 April 2017

Inside the Merphin-House: Full tour the making of our Aquarium

hi there,

it's the aquarium full entry post!

previously when I listed about our in-house projects. this is one of the complete project :))


T_T iklan raya dulu T_T

when we decided to construct our own house, mr.Husband insists we should have an aquarium inside the house, and after so many consideration ding-dong ding-dong between a fish-lover husband and a practical-thinking wife, finally we built the PERMANENT aquarium inside this tiny merphin-house.


this is how our aquarium looks like previously when we completed the house in Dec 2014 , the tank was empty, and the kids always asked when we will fill up the aquarium with water and put some fish.

mr.Husband wanted to complete the aquarium all by his own two bare hands, so it takes time to complete the aquarium, and I was like forcing him to finish the project.

remember the earthquake on 5th June 2015 in Ranau? It was in Ranau, but the tremors felt across the State, and Membakut was not excluded. House was shaking quite bad, I thought I was dizzy or what and asked eh, why I feel the house is moving aaa? ... and later on that day we received the bad news, Ranau was hit by earthquake ;(( ... and we couldn't imagine if the aquarium was completed and water has been filled, the aquarium glass has high potential to be broken during the earthquake due to water pressure inside the tank.  thanks Allah the aquarium delayed. 

when we moved back recently, mr.Husband decided to complete the aquarium. the process started with cleaning all the dust and dirt inside the aquarium, and ready for the makeover ;)


after the cleaned up, mr.Husband cover the floor and all joining using waterproofing paint. he painted the floor with 2 layers of waterproofing paint, but later we give a deep taught what if in case water seepage occur? it's gonna be a BIG problem. so, we once again decided to seal the floor and all joining using 2 layers of flexible waterproofing sealant.

p/s: to anyone interested to build permanent RC aquarium, just to share some info, the concrete-mix must be mixed together with waterproofing liquid to prevent air-pores in the concrete and enhancing the concrete-mix. once the concrete done, curing process MUST be carried out appropriately.

brushing inside the aquarium using waterproofing paint before
decided to add extra waterproofing sealant
mr.Husband applying the waterproofing sealant
and lil' Iman kept asking when he can go inside the
'swimming pool' to swim. ugh.
this is underneath the aquarium
mr.Husband is ready to install the piping system for water discharge
one thing when you have aquarium inside the house, and it is a big tank,
you need to have a good piping system to refill and discharge water for the maintenance.

one week later, the aquarium need to be tested.
we filled up the aquarium with water.
and the kids like "yahoo! can swim"
this is the test to see if there is any water leaking from the aquarium slab, joining and piping system
leaking observed from the piping underneath the aquarium,
so mr.Husband fixed it before we can proceed to the next step. 
since the piping system has been fixed, we are ready to welcome its occupants.
but before that, make sure to make a good filtration system under the sand layer.
and now ready for sand bedding, pebbles, & ornaments placement.
fill up the aquarium with filtered water and leave it for 2 - 3 days, and
change the water once before mixing the salt.

for salt, we are using Aquaforest Reef Salt 

 few equipment must have for an aquarium :-

beside water pump, this water surface pump connected to the skimmer,
this is needed to make sure the water surface not stagnant
glass cleaning to clean the surface glass
a good lighting for bring out natural color and is essential for live plant growth 
a thermometer to check the water temperature.
see the 'transparent tube' next to mr. Husband? it is a skimmer
and see the white casing in front of mr.Husband?
it's the water filter to prevent any debris from the water coming back inside the aquarium
we have tested everything, and found everything okay, now the aquarium is ready to receive the fish. the aquarium received the 1st batch of the fish on 28.2.2017. 

giving the kids a glance of what kind of fish will be living inside the aquarium
here is the fish
v
v
v
v
v

dragon-rass

red corris

regal tang or often called blue tang
anyone watch Finding Dory?
if yes, I bet you recognized this blue tang
  
is this nemo (orange color)?
but when I checked through google, 
this one known as percula clown fish

nemo (dark color)

koran angel

the nemo died few days later ;(( ... and the aquarium received its 2nd batch of fish on 28.03.2017


2nd batch we have

clark clown / nemo 
blue damsel
green chromis
threadfin butterfly
green mandarin


there you are, and we hope the fish could live harmony towards each other :))

 inside the aquarium

v
v
v
v
v


and yes, the nemo house called sea anemone
v
v
v
v
v


and these two little fans love spending their time in front of the aquarium
v
v
v
v
v

two kids who are always blocking your view to watch the aquarium *sigh*
mr.Husband, the man who is responsible for the aquarium
the aquarium new look
touch up surface with clear coat

hope you enjoy the aquarium tour.

thanks for reading!


ehem ehem.
*iklan kejap*
come and join bloglist segment by Mrs Pip >>> click banner above to join <<<
it ends 30/4/2017.
cheers.


Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017